Känslan att få kunna använda protesen igen!

I morse när jag vaknade så kändes benet helt okej, och nu när jag har varit utan protesen i 1,5 vecka så tänkte jag att det börjar nog bli dags att “vänja” in benet med protesen igen. Sagt och gjort, jag tryckte ner benet i protesen.
Och JA det gjorde ont, men det gjorde inte fruktansvärt ont utan bara ont. Det är ju så att benet har svullnat lite under tiden man inte har använt protesen och nu måste jag få tillbaka “formen” på underbenet så det passar perfekt igen!.
Känslan att kunna gå utan kryckor är helt otrolig (dock lite lätt haltande av smärta).
Jag springer inte direkt men att kunna ta mig fram utan kryckor känns helt fantastiskt.
Det är egentligen inte något ovanligt att jag inte kan använda protesen på grund av skada. Någon gång ibland tvingas man göra uppehåll från en välfungerande vardag.

Det är framför allt fyra områden som påverkas under mitt uppehåll: konditionen, uthålligheten, muskelstyrkan och smidigheten. Konditionen påverkas både mycket och snabbt.
Ännu värre är det faktum att uthålligheten, som under lång tid byggts upp genom tiden, också försämras relativt snabbt. Resultatet blir att musklerna tröttas ut snabbare och inte tål mjölksyra lika bra, vilket i sin tur gör att man inte orkar arbeta lika effektivt. Allra värst blir det dock med smidigheten. En dramatisk försämring som i stort sett inleds direkt när man upphör att använda protesen. Därefter försämras smidigheten mycket snabbt.

Muskelstyrkan är faktiskt det område som bäst står emot ett uppehåll. Även om musklerna blir mindre och nästan försvinner när man är helt inaktiv – tänk på hur en kroppsdel som varit täckt av ett gips i några veckor ser ut – så behövs det inte mycket aktivitet för att bevara den mesta styrkan. Aktiverar man bara musklerna under träningsuppehållet kan man begränsa muskelförlusten ganska mycket. Och till hjälp där har jag min Compex Wireless muskelstimulator som jag använder nästan dagligen.
wpid-wp-1406894543240.jpeg