Högintensiv träning på sommaren!
För många idrottare kan högintensiv träning på sommaren vara obehagligt och farligt: Solbränna, cirkulationsproblem, insektsbett och uttorkning är bara några av de möjliga riskerna. (ja du läste rätt, vissa av dessa kan bli rent av livsfarliga för vissa)
Frisk luft är bra för alla idrottare i alla väder. Men med stigande temperaturer på sommaren kan vissa faror uppstå: Högintensiv träning höjer hjärtfrekvensen, ämnesomsättningen och kroppstemperaturen på kort tid och till en mycket hög nivå. Med mycket höga temperaturer utomhus upplever många idrottare en ökad mottaglighet för hjärt- och kärlproblem eller (i värsta fall) ett solstänk. Men ännu mindre allvarliga symtom som illamående, yrsel eller kramper kan påverka din prestanda.
Träna i skuggan
De flesta idrottare gör det automatiskt, andra inser det senare. Träning i höga temperaturer och när det är soligt bör alltid göras i skuggan! Men vi förbiser ofta att sådana träningspass också kräver ytterligare planering. Finns det tillräckligt med skuggade områden på den planerade träningsplaceringen? Hur mycket utrymme behöver jag? Kan jag för en gångs gång byta min vanliga springväg till en skog? I vilken riktning rör sig solen och kan det vara så att min plats kommer att vara i den brinnande solen bara några minuter senare? Planering är viktigt och kan förhindra att du måste leta efter en alternativ plats i sista minuten.
Kvälls- eller morgonträning
Medan på vintern är det lämpligt att träna så mycket som möjligt mitt på dagen för att fånga lite solljus och dra nytta av den varmaste tiden på dagen, på sommaren, rekommenderas att du undviker exakt denna tid av dag och flytta din träning till tidigt på morgonen eller på kvällen. Vid dessa tillfällen är temperaturen mer uthärdlig och strålningsexponeringen från solen är lägre. Tidigt på morgonen är luften svalast och ger en särskilt ny start på dagen.
Tillräckligt vattenintag
Höga temperaturer åtföljs av ökad vätskeförlust på grund av svett. Det rekommenderas därför att dricka ungefär en liter mer än vanligt. Fysisk prestanda minskar redan med ett vätskeunderskott på 2% av kroppsvikt, eftersom vatten är vår kropps främsta sätt att reagera och transportera. Tillräckligt vattenintag är nödvändigt för att säkerställa att mineraler som förloras i svett ersätts, eftersom dessa mineraler är nödvändiga för att musklerna ska fungera korrekt. Med mineralbrister är kramper bara ett av de möjliga symtomen som kan uppstå. Eftersom faran för uttorkning och kramper under och efter träningen är särskilt hög, är det lämpligt att öka ditt vätskeintag före träning. Eftersom det inte är trevligt att träna med magen full med vatten rekommenderar jag cirka två glas vatten ungefär en halvtimme innan du tränar.
Funktionella kläder
Särskilt på sommaren kan bärande funktionella kläder vara användbara under träning. Jag rekommenderar material som sprider svett och håller dig sval genom ventilation, såväl som tätare kläder för att skapa minimal friktion. Kläder bör också täcka en stor del av kroppen för att skydda mot insektsbett och solstrålar.
Ditt huvud är särskilt känsligt. Idrottare bör se till att skydda det väl när de rör sig i solen. En mössa är idealisk för att hålla sig borta från den största värmen och samtidigt skydda ögonområdet något. Som med kläder: En hatt eller mössa ska passa bra och säkert.